Edukačný stan – prednášky (diskusie)

12:00 – 13:00   Silvia Kuzmová „Čo jedia zdravé deti“

13:00 – 14:00   Naty Žúreková „Kváskovanie – prečo áno?“

15:00 – 16:00   Petra Slezáková Zero waste Slovakia „Ako minimalizovať odpad“

16:00 – 17:00   Michal Vavrík (kompostuj.me) „Kompostovanie v domácnosti“

17:00 – 18:00   Maja Demjanovičová (Pure Junk) – „Recycle design“

21:00                DOPIKNIKOVANÉ

Projekt Čo jedia zdravé deti vznikol pred skoro piatimi rokmi ako receptár na sociálnej sieti.Dnes má táto uzavretá  skupina 50 tisíc členov,  zaoberáme sa kvalitnou výživou pre deti vo workshopoch po cejel SR v témach prvých rokov života až po predškolské  zariadenia. Hovoríme o trikoch potravinárskeho priemyslu, o pascách na prvomatky aotom,žekaždy deň na kvalitnej strave sa počíta, tak ako každá koruna preinvestovaná nesprávne.

Priemerný Slovák vyprodukuje 348 kg odpadu ročne. To je skoro kilo za deň. A z toho sa zrecykluje iba necelá štvrtina.
Dá sa to však robiť inak?
Žiť šetrne k životnému prostrediu a neprodukovať (skoro) žiaden odpad?
Ak sa Ti táto myšlienka páči, tak túto prednášku určite nevynechaj. Petra z blogu Zero Waste Slovakia nám porozpráva ako žiť bez odpadu v modernom pulzujúcom veľkomeste. Dozvieš sa konkrétne tipy a triky ako radikálne znížiť množstvo odpadu vo svojej domácnosti. Budeš tak šetriť nielen životné prostredie, ale aj svoju peňaženku!
 

Je kváskovanie nová móda? Stojí za to vyskúšať to? Prídite na prednášku o kváskovaní, kde zistíme, ako to s kváskom v skutočnosti je.Prečo je dobré dbať na kvalitu chleba a pečiva, čo to kvások je a ako pracuje? S čím si vie poradiť v našom zdraví?
Okrem možnosti ochutnať poctivý chlieb z kvásku si budete môcť zakúpiť bestsellery Kváskovanie-Recepty z kvásku a Kváskovanie 2 -Poklady z vašich kuchýň za špeciálnu cenu. Ako bonus –  ku knihám rozdávame kvások priamo od Naty.

Prečo kompostovať (aj v meste) ?

Najvyššou prioritou v hierarchii odpadového hospodárstva je predchádzanie vzniku odpadov. Kompostovaním znižujeme množstvo komunálneho odpadu a zároveň si vyrábame vlastné prírodné hnojivo, čiže okrem dosahovania najvyššej priority premieňame bežne vyhadzovaný materiál, ktorý nazývame odpad, na využiteľný produkt. Táto premena je fascinujúcim procesom. Z odpadu vyrábame čierne zlato, ktoré potrebuje naša Zem ako soľ. Preto Kompostuj.me !

 

Majka Dem­ja­no­vi­čová za­lo­žila eko-friendly značku Pure Junk. Hlav­nou myš­lien­kou je vy­rá­bať kva­litný ná­by­tok z re­cyk­lo­va­ného dreva. Ok­rem toho sa ak­tívne zau­jíma o re­cyk­lá­ciu, a tým pá­dom aj zni­žo­va­nie množ­stva od­padu na Slo­ven­sku.

 

Vlastné edukačné stany

Prídite ochutnať nové BE YOU pasty. Každý návštevník môže zrecyklovať svoju starú zubnú kefku a dostane za ňu novú detskú zubnú kefku. Prečo je lepšie používať medzizubnú kefku namiesto špáradla? Aj toto sa dozviete v stane Curaprox.

Príďte si vyskúšať ako správne poskytnúť prvú pomoc, vyskúšajte si oživovanie, stabilizovanú a protišokovú polohu či fixáciu zlomeniny. V stane Akadémie prvej pomoci si budete môcť počas celej akcie overiť svoje vedomosti z poskytovania prvej pomoci a precvičiť si resuscitáciu, Heimlichov a Gordonov manéver a tiež prácu s defibrilátorom (AED). K dispozícii budú resuscitačné figuríny rôzneho veku a figurína Brayden, ktorá svetelne demonštruje prúdenie krvi pri poskytovaní KPR.

Ako sa dá zúžitkovať použitý olej z kuchyne? Prečo sa zbiera a čo sa z neho ďalej vyrába? To všetko sa dozviete v stánku Slovnaft. Nezabudnite, že sem môžete priniesť svoj použitý olej z domácnosti (v plastovej fľaši scedený) a môžete ho tu odovzdať. Prispejte aj vy svojou troškou k čistejšej planéte. Získajte milý darček.

Portál menučka.sk bude mapovať ponuku reštaurácií, ktorú budete môcť nájsť na ich portáli. Tiež Vám umožní hodnotiť reštaurácie a na záver dňa vyhlási tú kde vám najviac chutilo. Okrem toho budú mať pre vás pripravených množstvo zaujímavých sprievodných aktivít.