Najsilnejším zážitkom na nejednej ceste za etiópskou kávou bola podľa mladého Žilinčana jej tradičná príprava. Na starosti ju totiž majú výlučne ženy a praktizuje sa najmä pri špeciálnych príležitostiach. Ako dnes s odstupom času priznáva, káva mu zmenila život. Stala sa jeho záľubou a nájsť vzťah a vychutnať si jej pôžitok chce postupne docieliť aj u Slovákov. „Dovtedy som sa káve vyhýbal, lebo tá naša zo supermarketov mi nechutila. Až kým som nevypil svoju prvú kávu na etiópskej kávovej ceremónii. 40-minútový rituál, v ktorom boli jednotlivé kroky dôležitejšie ako slová, by som doprial zažiť každému,“ hovorí zakladateľ Habesh Coffee Martin.

 

 

Súčasťou prípravy tradičnej etiópskej kávy sú čerstvé, ešte zelené kávové zrná. Tie najkvalitnejšie a zároveň dôkladne upražené, ktoré sa nachádzajú aj v Habesh kávach, sú určené na export. Dôvodov, prečo vyskúšať kvalitnú etiópsku kávu, je tak hneď niekoľko. Zo všetkých spomeňme napríklad tie, že má históriu, je pražená tak, aby nebola kyslá, vďaka svojej filozofii je považovaná aj za kávu s rituálom a asi najdôležitejším je práve ten, že je to káva z „Habesha“.

Čerstvosť a minimalizmus

„Etiópiu sme navštívili už niekoľkokrát, aby sme na Slovensko mohli priniesť jej originálnu chuť a po stáročia zachovávané tradície pri jej príprave. Slovenskú značku etiópskej kávy sme nazvali Habesh Coffee. Slovo Habesh sme si zvolili, lebo sa v minulosti používalo na označenie Etiópie a Etiópčania ho aj dodnes používajú. Zelenú kávu dovážame buď z veľkoskladov priamo v Európe, alebo z Etiópie,“ pokračuje Martin.

Habesh Coffee môžete vrátane Pikniku v meste prísť spoznať aj do kamennej prevádzky, ktorá sídli na Obchodnej ulici 5 v Žiline. Jej koncept, vďaka ktorému si môžete svoju čerstvo, no najmä na Slovensku upraženú kávu vziať aj so sebou, spočíva v minimalistickom dizajne s autentickými etiópskymi doplnkami.

Habesh Coffee však ponúka aj kávový catering, ktorý sa na konferencie, výstavy či iné podujatia zabezpečuje s profesionálnymi baristami. Otestovať slovenskú značku etiópskej kávy, ktorá sa praží viacerými spôsobmi, môžete aj prostredníctvom e-shopu.

Pár zaujímavostí

Vedeli ste, že Etiópčania si vychutnávajú čas a nikam sa neponáhľajú? „Okrem letopočtu a kalendára si Etiópčania vytvorili aj vlastný čas. Oproti nášmu je posunutý o 6 hodín. Znamená to, že ráno o 6. h sa v Etiópii začína s odpočítavaním času – je presne 00.00 h. Na obed majú 6.00 h a večer o 18. h majú 12 h.  O polnoci zas majú 6.00 h. Veď načo by mali 24 hodín, keď si vystačia s dvanástimi?“ dodáva s úsmevom Martin Vavrík.

 

Káva a láska sa musia za horúca, lebo keď vychladnú, nie je to ono.“ (etiópske príslovie)